Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co má společného Paris Hilton a Porsche?

Jak se z rodinné firmy stane nadnárodní společnost? Ukazují to pohádkové příběhy rodin Hilton a Piëch.

V letošním roce odešli dva giganti. V srpnu zemřel Ferdinand Piëch, vnuk zakladatele firmy Porsche, průmyslník, konstruktér a manažer, který zanechal obrovskou stopu v evropském i světovém automobilovém průmyslu. Před pár dny pak odešel Barron Hilton, jedna z největších osobností světového hoteliérství. Oba měli něco společného. Byť si to dnes málokdo uvědomuje, tak nadnárodní značky Hilton i Porsche začínaly jako rodinné firmy a na jejich vývoji jsou pěkně ilustrovány všechny klady i zápory tohoto typu podnikání.

Ferdinand Piëch byl synovcem zakladatele automobilky Porsche a vnukem geniálního konstruktéra Ferdinanda Porsche, který se zapsal do dějin automobilismu jako otec ikony VW Brouk. Základy rodinné firmy byly v době, kdy dostudoval techniku, více než pevně položeny. Piëch byl třetí generací v rodinném podnikání a v roce 1963 šel pracovat do automobilky, kterou založili společně jeho strýc a dědeček. Jako technický manažer se dočkal obrovského úspěchu s Porsche 917, jedním z nejlepších závodních aut všech dob. Ani to však nezabránilo neshodám uvnitř společnosti a mezi jejími spolumajiteli. Konflikty se objevily už mezi druhou generací – synem a dcerou zakladatele Ferdinanda Porscheho, ale i mezi druhou a třetí generací – tedy mezi F. A. Porschem a jeho dětmi a synovci. Bratranci a ostatní sourozenci Ferdinanda Piëcha, stejně jako on sám, byli již třetí nástupnickou generací a přes nesporné úspěchy prostě nedokázali najít společnou řeč v řízení automobilky. Vypráví se množství příběhů, proč to tak bylo. F. Piëch byl vizionářem a tahounem, který však měl neuvěřitelně vysoké nároky na všechny kolem sebe a dokázal to rodině dávat patřičně najevo. Legendární je jeho věta, kterou ke svým příbuzným pronesl: „Já jsem divoká svině, vy jste domácí prasátka.“ Neshody vyvrcholily v roce 1972, rodinný podnik s ručením omezeným byl přeměněn na akciovou společnost, podíly rozděleny mezi rodinu a zároveň bylo přijato pravidlo, že nikdo z majitelů nebude ve vedení společnosti. To ale Ferdinanda Piëcha nijak neuspokojovalo. Začal pracovat jako šéfkonstruktér pro Audi a nakonec se stal generálním ředitelem Volkswagenu a pod jeho vedením VW převzal i automobilku Porsche. Šlo o mistrovský kousek, protože jeho příbuzní z Porsche se pokusili pár měsíců předtím pro změnu převzít VW, ale neúspěšně.  A pokud si myslíte, že tím končí souboj Porscheů a Piëchů, potomků jednoho muže, mýlíte se. Naplno se to projevilo při Piëchově sporu s Martinem Winterkornem, ředitelem koncernu VW v roce 2015. Z pozice šéfa dozorčí rady Piëcha tehdy odvolali jeho vlastní příbuzní z větve Porsche. To ale nic nemění na tom, že sám Piëch byl už za svého života legendou, přes všechny kontroverze, které vyvolával. Množství jeho bratranců a sestřenic a jejich potomků si dnes díky němu užívá života, ale věhlas jim nezaručuje ani jejich jméno Porsche. Kdežto Piëch z dynastie Porsche už navždy zůstane tím, kdo mimo jiné v devadesátých letech zachránil VW, prosadil vývoj a výrobu Bugatti Veyron a v neposlední řadě zanechal stopu i u nás, když pod křídla VW přivedl značku Škoda. Na jedné straně mimořádně úspěšný konstruktér a manažer, na druhé straně člověk se značnými problémy v rodinných vztazích. Přesto vyřešených tak, že všichni členové rodiny jsou dnes velmi bohatí a zajištění lidé a jméno Porsche pokračuje v automobilovém světě dál.

Příběh Barrona Hiltona, který zemřel v září, byl v něčem jiný. Barron byl druhou generací v podnikání v oblasti hoteliérství, které založil jeho otec Conrad. Ten v roce 1919 koupil svůj první hotel, ale vlohy pro podnikání a pohostinské služby projevil už mnohem dříve, když ho po krachu otcova obchodu se smíšeným zbožím napadlo upravit část jejich domu na rodinný hotel. Když v roce 1979 zemřel, jeho jmění dosahovalo 3,5 miliard dolarů.

Barron vstoupil do rodinné firmy v roce 1954, jedničkou se pak stal v roce 1966. Předtím se věnoval vlastním aktivitám, sloužil u námořnictva, věnoval se letectví a výrobě limonád, jeho cesta do rodinného podniku tedy nevedla přímo. A i když samotný jeho vstup do rodinné firmy proběhl bez kolizí a společně s otcem působil ve firmě 12 let, byl Barron nakonec zaskočen po smrti svého otce v roce 1979. Otec totiž obrovskou část akcií společnosti Hilton odkázal nadaci, kterou založil, aby bojovala mimo jiné s chudobou a bezdomovectvím. Vliv na toto rozhodnutí měly údajně vzpomínky neutěšené časy v době Velké americké deprese a II. světové války. Barron, který za léta svého působení v rodinném podniku zásadně přispěl ke zvýšení jeho hodnoty, se pak několik let o dědictví soudil, nakonec úspěšně. Už v roce v roce ale 2007 oznámil, že 97 % jeho majetku po jeho smrti nakonec opět dostane nadace. A to také splnil.  Mezitím ovšem přivedl společnost Hilton na samotný vrchol mezinárodního hotelového průmyslu. V roce 2007 rodinný podnik prodal soukromé investiční společnosti Blackstone a celková hodnota prodeje 2 800 hotelů s 480 000 pokoji v 76 zemích byla 26 miliard dolarů.  Sám Barron na této transakci vydělal přes 800 milionů dolarů. Proslul také jako milovník amerického fotbalu a filantrop. Byl pouze jednou ženatý, měl 8 dětí, 15 vnoučat a 4 pravnoučata. Z jeho odkazu dnes čerpají i jeho vnučky – profesionální celebrity Paris a Nicky. I když je jasné, že s přídomkem dědičky se mohou rozloučit, rodinný podnik Hiltonových, založený pradědečkem Conradem, přinesl potomkům Barrona velmi příjemný život.  

Rodina Porsche a Piëch dodnes ovládá přes 30 % akcií koncernu Volkswagen, potomci Hiltonových se na vedení společnosti již nepodílejí. Mají však mnoho společného. Předka se skvělým podnikatelským záměrem, další generaci, která dědictví otce zakladatele rozvinula a dostala se na samotný vrchol ve svém oboru a následně ekonomický základ a společenskou prestiž, která pochází z tradice jejich jmen, jež jsou dnes ikonami úspěchu a inspirací pro ostatní. Protože každý může najít svou cestu, splnit si svůj sen a zanechat nesmazatelnou stopu, jak je vidět z životních příběhů Barrona Hiltona a Ferdinanda Piëcha.     

Autor: Jan Hevessy | úterý 1.10.2019 10:15 | karma článku: 14,96 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Jan Hevessy

Křehké sklo a silná rodinná pouta - to je dynastie Barovier

Rodinná firma Barovier&Toso z Murana, ostrova nedaleko Benátek v Itálii, vyrábí nádherné sklo už téměř 800 let.

12.11.2020 v 10:35 | Karma: 9,46 | Přečteno: 175x | Diskuse| Ostatní

Jan Hevessy

Jak koupel nohou dala vzniknout nejstaršímu hotelu na světě

Japonské hory a zázračné prameny, to je základ úspěchu nejstaršího hotelu na světě patřícího rodině Mahito

23.4.2020 v 21:44 | Karma: 13,97 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Romantický hrad a Chianti, to je rodinné vinařství Barone Ricasoli

Vinařství Barone Ricasoli je vůbec nejstarším vinařstvím v Itálii. Podle amerického časopisu Family Business je dokonce pátou nejstarší dosud fungující rodinnou firmou na světě a druhou nejstarší v oblasti vína.

16.3.2020 v 16:35 | Karma: 13,55 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Barva na vlasy zrodila největší světový kosmetický gigant a nejbohatší ženu světa

Každý den lidé používají kosmetické přípravky. Mnozí ráno v koupelně sahají po krému, mýdlu, šampónu či jiném zkrášlovadle, které pochází z produkce koncernu L’Oréal.

25.11.2019 v 9:41 | Karma: 10,60 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Papežská slévárna a zvonařství Marinelli

Stabilní obor podnikání je takový, kde neustává poptávka. V některých případech se může stát, že tisíce let existuje jak hlavní zákazník, tak jeho klíčový dodavatel. Zručnost a umělecké nadání jsou také podmínkou.

5.11.2019 v 16:36 | Karma: 12,01 | Přečteno: 194x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 280x
Rodinné firmy jsou páteří naší ekonomiky. Jsem ekonom, problematice rodinných firem se věnuji dlouhodobě a mám s nimi osobní zkušenost, vím, jakou roli hrají úzké vazby, emoce, ať už pozitivní či negativní. Proto se zabývám i poradenstvím spoluvlastníkům rodinných firem převážně v regionech. Jsem partner společnosti EKVIVALENT. Věnuji se správě rodinné firmy a projektům, které s ní souvisí. Chci psát o tom, co je pro jejich chod klíčové, jak podpořit jejich rozvoj, co jim hrozí a jakým výzvám čelí a čelit budou.

Seznam rubrik