Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křehké sklo a silná rodinná pouta - to je dynastie Barovier

Rodinná firma Barovier&Toso z Murana, ostrova nedaleko Benátek  v Itálii,  vyrábí nádherné sklo už téměř 800 let.

Příběh plný křehké barevné krásy a silných rodinných vazeb začal jistě už dříve, ale v roce 1295 bylo jméno Barovier poprvé zmíněno v seznamech mistrů sklářů umění foukaného skla.

Muranské nebo benátské sklo?

Muranské sklo je obestřeno mnoha příběhy a pověstmi. Sklo se v Benátkách se začalo vyrábět už v 8. století – jen pro historický kontext, před tím, než v našich zemích vznikla Velká Morava.  Sama výroba se postupně propracovávala a už ve 13. století byla technologie luxusního vývozního artiklu přísně střeženým tajemstvím Benátské republiky, protože prodej unikátních skleněných výrobků znamenal pro republiku jeden ze strategických zdrojů příjmů.  A aby to tak zůstalo, přesunul v roce 1291 benátský dóže výrobu skla z Benátek na ostrov Murano. Od té doby je benátské sklo muranské.

Přesun sklářských pecí na ostrov měl ochránit hustě zabydlené město před požáry, které u tohoto typu výroby hrozily. Prospělo to i zachování tajemství - prchat ze střeženého ostrova bylo mnohem složitější. Navíc hrozil útěkáři trest smrti a členům jeho rodiny vězení. Tato omezení měla ale i velmi vlídnou druhou stranu. Populární sklo mělo obrovský odbyt, bylo znakem bohatství a vznešenosti, chtěl ho mít každý, kdo si ho mohl dovolit, bylo znakem společenské prestiže.  Skláři tak  nerušeně bohatli a stoupali na společenském žebříčku.  Dokonce natolik, že si v roce 1411 založili vlastní bratrstvo, získali právo nosit meč, což do té doby mohli pouze šlechtici a mohli si  brát za manželky i šlechtické dcery.  A protože vždy dokázali reagovat na módní trendy a poptávku po krásném zboží, dodnes můžete při návštěvě ostrova navštívit mnohé sklárny staré stovky let a koupit si divukrásné skleněné výrobky – lustry, vázy, sklenice, sochy, překrásné šperky.

Barovierové na scéně

První záznam o jméně Barovier je tedy dochován z roku 1295, 4 roky po tom, co se benátští skláři na ostrov přesunuli. V roce 1324 je v análech zmíněn Jacobello Barovier a jeho synové Antonio a Bartolomeo. Jejich potomci Jacobo a Viviano se v průběhu 14. století stali ve sklářských kruzích pojmem a přenesli rodinný věhlas do období renesance. V 15. století Angelo Barovier objevil tajemství křišťálového skla – čirého průzračného skla, které do té doby nemělo obdobu.  Angelo byl člověk, který se zabýval vědou, chemickými pokusy se pokoušel vylepšit technologické postupy výroby skla a tím také vytvářet jeho nové druhy.  Díky nádhernému svatebnímu poháru, který vyrobil v polovině 15. století, se jeho jméno zapsalo do dějin umění. Křehká krása poháru zázrakem přežila neporušená až do dnešních dnů a můžete ji stále obdivovat v muzeu skla v Muranu.

Následovala staletí naplněná rodinnými úspěchy. Věhlas rodinného jména zaručil jejím členům zakázky od významných zákazníků. Další zkoumání a hledání nových postupů vyústilo v nové objevy, které už chránily patenty – například výroba perleťového skla, nebo prvního červeného skla bez použití zlata. 

Do 20. století přivedl rodinný podnik Ercole Berovier. Měl cit pro nové barvy, nové postupy a zároveň pro moderní umělecké výzvy 20. století a s novými produkty slavil obrovský úspěch. Ten by nebyl možný bez jeho další klíčové vlastnosti – neochvějnému důrazu na perfektní kvalitu zpracování. Podnik vedl prakticky až do své smrti v roce 1972. V roce 1936  se firma Barovier spojila s další tradiční firmou Toso. Od té doby se v historii muranského skla objevují obě jména společně. Nástupcem Ercola se stal jeho syn Angelo, který pokračoval v rodinné tradici. Kreativita, nové postupy, moderní design, to vše pomohlo k tomu, aby se jméno firmy stalo známým v globálním měřítku. Její mimořádné lustry tak zdobí například palác saúdskoarabského krále v Taifu.

K zatím poslední změně ve vedení firmy došlo v 80. letech. Nastoupil Angelův syn Jacopo. Svou pozornost zaměřil mimo jiné na unikátní osvětlovací tělesa, která zdobí velké prostory světoznámých hotelů či obchodních prostor významných módních značek.

V průběhu staletí tak rod Barovierů dal sklářskému umění mnoho osobností, které udržovaly rodinnou uměleckou tradici a zároveň určovali trendy a technologické inovace ve sklářském řemesle. Dnes je firma Barovier&Toso nejstarší původní rodinnou firmou na světě, která vyrábí nepřetržitě sklo, je 6. nejstarší rodinnou firmou, která stále od svého založení podniká v oboru a to všechno díky tomu, že dokázala jednak udržet to nejlepší z výrobních postupů, citlivě reagovat na umělecké tendence doby a vždy být zárukou mimořádně kvalitního uměleckého zpracování svých výrobků.

Česká stopa

Mozaika posledního soudu, jediná svého druhu za Alpami, která zdobí Zlatou bránu katedrály sv. Víta v Praze, byla ve 14. století vytvořena benátskými skláři. Byl mezi nimi i někdo z naší slavné rodiny? To se už asi nikdy nedozvíme. Ale v dnešních časech se spoluprací s firmu Barovier&Toso může pochlubit známý český výtvarník, designér a pedagog Rony Plesl.

Autor: Jan Hevessy | čtvrtek 12.11.2020 10:35 | karma článku: 9,46 | přečteno: 175x
  • Další články autora

Jan Hevessy

Jak koupel nohou dala vzniknout nejstaršímu hotelu na světě

Japonské hory a zázračné prameny, to je základ úspěchu nejstaršího hotelu na světě patřícího rodině Mahito

23.4.2020 v 21:44 | Karma: 13,97 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Romantický hrad a Chianti, to je rodinné vinařství Barone Ricasoli

Vinařství Barone Ricasoli je vůbec nejstarším vinařstvím v Itálii. Podle amerického časopisu Family Business je dokonce pátou nejstarší dosud fungující rodinnou firmou na světě a druhou nejstarší v oblasti vína.

16.3.2020 v 16:35 | Karma: 13,55 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Barva na vlasy zrodila největší světový kosmetický gigant a nejbohatší ženu světa

Každý den lidé používají kosmetické přípravky. Mnozí ráno v koupelně sahají po krému, mýdlu, šampónu či jiném zkrášlovadle, které pochází z produkce koncernu L’Oréal.

25.11.2019 v 9:41 | Karma: 10,60 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Papežská slévárna a zvonařství Marinelli

Stabilní obor podnikání je takový, kde neustává poptávka. V některých případech se může stát, že tisíce let existuje jak hlavní zákazník, tak jeho klíčový dodavatel. Zručnost a umělecké nadání jsou také podmínkou.

5.11.2019 v 16:36 | Karma: 12,01 | Přečteno: 194x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Tradice, rodina, víno- Chateau de Goulaine je nejstarší rodinnou společností v Evropě

Tisíciletá tradice rodinné firmy je tentokrát spíše vedlejším produktem. Šlechtický rod de Goulaine patří k nejstarším ve Francii a jak uvidíte dále, vinařství nebylo vždy jeho „hlavní rodinný“ byznys.

28.10.2019 v 17:19 | Karma: 10,52 | Přečteno: 201x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 280x
Rodinné firmy jsou páteří naší ekonomiky. Jsem ekonom, problematice rodinných firem se věnuji dlouhodobě a mám s nimi osobní zkušenost, vím, jakou roli hrají úzké vazby, emoce, ať už pozitivní či negativní. Proto se zabývám i poradenstvím spoluvlastníkům rodinných firem převážně v regionech. Jsem partner společnosti EKVIVALENT. Věnuji se správě rodinné firmy a projektům, které s ní souvisí. Chci psát o tom, co je pro jejich chod klíčové, jak podpořit jejich rozvoj, co jim hrozí a jakým výzvám čelí a čelit budou.

Seznam rubrik