Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodinná firma vás může připravit i o ucho

Ani silné rodinné zázemí a spousty peněz nemusí nutně znamenat, že z krizové situace člen rodiny vyvázne bez šrámů na těle a duši. Americká rodina Gettyů o tom ví své.

Příběh rodiny Gettyů je natolik zajímavý a nabitý emocemi a dramatickými událostmi, že se stal i námětem úspěšného filmu Všechny prachy světa.  Původně měl hrát Jeana Paula Gettyho Kevin Spacey, kvůli obviněním, která se na něj snesla v rámci kampaně MeToo, ho však produkce vyměnila. Už hotový film tak nakonec nešel do distribuce a byl přetočen s jiným hercem. Jak je vidět, život Gettyů je skandály provázen neustále.

Z dělníka miliardářem

Jean Paul Getty se narodil do rodiny irského přistěhovalce na konci 19. stolení. Už jeho otec založil firmu, která podnikala v oblasti těžby ropy, teprve Jean Paul ji však katapultoval na úplný vrchol. Původně chudá rodina se díky ropným vrtům velmi brzo stala součástí americké společenské smetánky. Jean Paul Getty ale začal v otcově podniku od píky, pracoval za standardní dělnický plat na rodinných naftových polích. Později dostal na starost vytipovávání dalších pozemků, kde se dala předpokládat těžba černého zlata. A byl v tom velmi dobrý.

Podstatnými rysy Gettyho povahy byla obrovská míra pracovitosti, zodpovědnosti vůči podniku, cílevědomosti a také obchodní tvrdost. Byl ale i štědrým mecenášem a sběratelem umění.  Když se ho někdo ptal na jeho recept úspěchu, vždy říkával: „Vstávej časně ráno, pilně pracuj a najdi ropu.“  Jeho racionalita a přísnost, mnozí říkali i bezohlednost a bezcitnost, se projevila i při řešení rodinné tragédie, která Gettyovy postihla.

Gettyho kariéra byla s rodinnou firmou propojena. Na některých projektech pracoval sám, některé připravoval společně se svým otcem. Když jeho otec George, odkázal synovi půl milionu dolarů a předpověděl, že syn rodinnou firmu zničí. To se ale nestalo. J. P. Getty naopak dokázal dále expandovat, a to i do Saúdské Arábie a Kuvajtu a díky rozvoji Getty Oil Company se v padesátých letech stal nejbohatším mužem světa. V čele společnosti pak stál až do své smrti v roce 1976.

Rodinná tragédie a ucho v krabičce

J. P. Getty měl dva syny, J. P. Gettyho II. a Gordona. J. P. Getty II. se věnoval rodinnému podniku a řídil jeho odnož v Itálii, Nakonec ale dal přednost poněkud divokému životu plnému drog a alkoholu. A tady už bylo zaděláno na obrovskou tragédii. J. P. Getty junior měl syna J. P. III., o kterém se mluvilo jako o nejoblíbenějším vnukovi miliardářského dědečka. Vnuk se roce 1973 se stal obětí únosu, který v přímém přenosu sledoval celý svět. Únosci za něj požadovali vysoké výkupné, ale kdo by si myslel, že rodina, která si to bez problémů mohla dovolit, bez mrknutí oka zaplatí, dost se zmýlil. Ani J. P. Getty III. totiž nežil zrovna klidným a zodpovědným stylem, byl typické bohaté dítě, které se narodilo se zlatou lžičkou v puse, měl rád divoké večírky, seznam zničených aut a motorek, které mu bohatá rodina kupovala, byl poměrně dlouhý, a proto není divu, že si jeho blízcí chvíli mysleli, že svůj únos zinscenoval sám, aby od svého dědečka získal další peníze.

Po nějaké době však únosci poslali redakci italských novin uříznuté ucho s výhrůžkou, že budou Jeana Paula III. posílat i nadále po kouskách. Dědeček, který doposud odmítal výkupné zaplatit s argumentem, že má velké množství vnuků, kteří budou také vystavení nebezpečí, pokud se jednou získat výkupné podaří, začal jednat. Nakonec byly vyplaceny skoro 3 miliony dolarů, díky neúnavným prosbám maminky J. P. Gettyho III., která sama žádný majetek neměla. Větší část, 2,2 milionu, zaplatil dědeček, říká se, že tolik si mohl maximálně odečíst z daní, zbytek pak jeho syn, který si však musel od svého otce peníze půjčit na 4 % úrok, protože už stihl většinu svého jmění rozházet za zábavu. J. P. Getty III. se tak dostal domů, nicméně následky si nesl po celý život. Alkohol a drogy ho zcela zničily. Když skončil ochrnutý na vozíku, rodina se začala dohadovat o peníze znovu. Matka J. P. Gettyho III. se soudila s jeho otcem o náklady na péči ve výši asi 30 tisíc dolarů měsíčně. Otec je nakonec musel začít platit poté, co k tomu byl přinucen soudem. To také nijak nesvědčí o idylických mezilidských vztazích. J. P. Getty III. nakonec v roce 2011 zemřel ochrnutý, slepý a němý.

Nová doba

Po smrti J. P. Gettyho tak nakonec poměrně logicky 40 % rodinného majetku zdědil čtvrtý syn Gordon, protože ani jmenovec syn, ani jmenovec vnuk neměli nic z vlastností J. P. Gettyho I.. J. P. G. I. také odkázal téměř 700 milionů dolarů svému nadačnímu fondu, který spravuje mimo jiné Gettyho muzeum v Los Angeles, které se svými nádhernými sbírkami evropského umění patří k nejnavštěvovanějším atrakcím v USA a které ropný magnát také založil. Gordon v rodinném podniku pokračoval, je také uznávaným hudebním skladatelem a navázal na filantropickou činnost svého otce. Rodinnou firmu nakonec v roce 1983 prodal společnosti Texaco, i když předtím uzavřel závaznou dohodou o prodeji s Pennzoilem. Tento dramatický obchodní krok nakonec vyústil v soudní spor mezi Texacem a Pennzoilem, který v roce 1985 skončil v té době největším vyrovnáním ve výši téměř 11 miliard dolarů z důvodu porušení platné smlouvy.  Značka Getty Oil má stále zvuk, v roce 2007 získala australská společnost Westerhoudt práva na jméno Getty Oil za částku, jejíž výše nebyla nikdy zveřejněna. Pokračovatel tradice rodiny Getty – Gordon, v současnosti patří s majetkem přes 2 miliardy dolarů do 4. stovky nejbohatších Američanů a vedle hudební činnosti a filantropie se věnuje mimo jiné i foundraisingu pro politiky z Demokratické strany.

Bezcitnost nebo zodpovědnost?

Podobné příběhy vždy vyvolávají rozporuplné reakce. J. P. Getty I. bývá líčen jako bezcitný člověk, který odmítal přes intenzivní snahy své snachy zachránit vnuka, i když na to prostředky měl. Jistě to může být jeden úhel pohledu. Ten druhý, který se nabízí, může ukázat jiný obrázek. Obrázek člověka, který celý život tvrdě pracoval a který se zklamal ve svých nejbližších. Jeho nejstaršímu synovi i nejmilejšímu vnukovi spadlo bohatství do klína a neměli v sobě potřebné odhodlání rodinnou firmu aktivně rozvíjet a odpovědnost za udržování dobrého jména rodiny. Nejmladší syn ropného magnáta pak nakonec firmu prodal a miliardový rodinný ropný byznys tak skončil třetí generací, protože i když je rodina Gettyů početná, nenašel se mezi potomky už nikdo, kdo by chtěl na tradici aktivně navázat.

Autor: Jan Hevessy | čtvrtek 10.10.2019 15:09 | karma článku: 13,16 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Jan Hevessy

Křehké sklo a silná rodinná pouta - to je dynastie Barovier

Rodinná firma Barovier&Toso z Murana, ostrova nedaleko Benátek v Itálii, vyrábí nádherné sklo už téměř 800 let.

12.11.2020 v 10:35 | Karma: 9,46 | Přečteno: 175x | Diskuse| Ostatní

Jan Hevessy

Jak koupel nohou dala vzniknout nejstaršímu hotelu na světě

Japonské hory a zázračné prameny, to je základ úspěchu nejstaršího hotelu na světě patřícího rodině Mahito

23.4.2020 v 21:44 | Karma: 13,97 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Romantický hrad a Chianti, to je rodinné vinařství Barone Ricasoli

Vinařství Barone Ricasoli je vůbec nejstarším vinařstvím v Itálii. Podle amerického časopisu Family Business je dokonce pátou nejstarší dosud fungující rodinnou firmou na světě a druhou nejstarší v oblasti vína.

16.3.2020 v 16:35 | Karma: 13,55 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Barva na vlasy zrodila největší světový kosmetický gigant a nejbohatší ženu světa

Každý den lidé používají kosmetické přípravky. Mnozí ráno v koupelně sahají po krému, mýdlu, šampónu či jiném zkrášlovadle, které pochází z produkce koncernu L’Oréal.

25.11.2019 v 9:41 | Karma: 10,60 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Papežská slévárna a zvonařství Marinelli

Stabilní obor podnikání je takový, kde neustává poptávka. V některých případech se může stát, že tisíce let existuje jak hlavní zákazník, tak jeho klíčový dodavatel. Zručnost a umělecké nadání jsou také podmínkou.

5.11.2019 v 16:36 | Karma: 12,01 | Přečteno: 194x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 280x
Rodinné firmy jsou páteří naší ekonomiky. Jsem ekonom, problematice rodinných firem se věnuji dlouhodobě a mám s nimi osobní zkušenost, vím, jakou roli hrají úzké vazby, emoce, ať už pozitivní či negativní. Proto se zabývám i poradenstvím spoluvlastníkům rodinných firem převážně v regionech. Jsem partner společnosti EKVIVALENT. Věnuji se správě rodinné firmy a projektům, které s ní souvisí. Chci psát o tom, co je pro jejich chod klíčové, jak podpořit jejich rozvoj, co jim hrozí a jakým výzvám čelí a čelit budou.

Seznam rubrik