Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romantický hrad a Chianti, to je rodinné vinařství Barone Ricasoli

Vinařství Barone Ricasoli je vůbec nejstarším vinařstvím v Itálii. Podle amerického časopisu Family Business je dokonce pátou nejstarší dosud fungující rodinnou firmou na světě a druhou nejstarší v oblasti vína. 

PŘÍBĚH ZÁMKU BROLIO

Začátek rodinné firmy se datuje do roku 1141, kdy rodina Ricasoli koupila hrad Castello di Brolio. A bydlí tam dodnes. Hrad stojí na vrcholu kopce pár kilometrů od Gaiole v Chianti a má lombardský původ. Přestože se nachází jen 20 km od perly Toskánska Sieny, byl hrad vždy pod vlivem Florencie. V průběhu staletí byl vystaven útokům a rabování v četných bitvách aragonských a španělských králů během patnáctého století, během sporů v sedmnáctém století, leteckým bombovým útokům a dělostřeleckým střelám během druhé světové války, ale majitelé ho vždy opravili. Hrad dnes můžete navštívit a díky četným přestavbám a úpravám uvidíte různá architektonická období v rámci jedné stavby. Jsou zde opevněné středověké bašty, románské a novogotické doplňky a jedinečné toskánské detaily z asi největší rekonstrukce v novogotickém stylu pod taktovkou Bettina Ricasoliho v 19. století. Renesanční zahrady s typickými geometricky tvarovanými keři a anglickými lesy jsou ohromující a můžete odtud obdivovat úchvatný region Chianti. Na obzoru je za jasných slunečných dnů vidět Siena.

Hradu Brolio je však fascinující nejen díky kráse a velkoleposti, ale i díky produkci vína Chianti a rodinnému příběhu.

JAK SE NARODILO CHIANTI CLASSICO

Rodina Ricasoli na tomto panství vyrábí víno už od středověku a už dlouho ho exportuje do celého světa. V 19. století pak rodina dala Itálii a světu Bettina Ricasoli, kterému se pro jeho silnou a odhodlanou povahu říkalo Železný baron. Bettino byl jedním z nejdůležitějších italských politiků 19. století (dvakrát působil jako předseda italské vlády) a propagátorem italské unie. A také úspěšný vinař, který významně ovlivnil dnešní podobu jednoho z nejslavnějších vín na světě – Chianti. Po více než 30 letech výzkumu totiž vytvořil recepturu na Chianti Classico. Určil a vyprecizoval směs tří různých odrůd vinné révy v různých poměrech. Na Univerzitu v Pise v roce 1872 poslal formuli na výrobu vína, které bylo založené na odrůdě Sangiovese s přidáním odrůd Canaiolo a Malvasia. Jeho recept na kupáž vína se používal až do roku 1967 k výrobě Chianti Classico DOC. Bettino Ricasoli je proto právem považován za zakladatele tohoto světoznámého vína a je nezpochybnitelným průkopníkem v rozvoji italského vinařství.

Hlavní odrůdou Chianti je stále Sangiovese, jehož název je odvozen z latinského Sanguis Jovis, v překladu Jupiterova krev. Tato odrůda vinné révy je jednou z nejstarších odrůd pěstovanou v této oblasti od nepaměti již starými Etrusky (a nejvíce pěstovanou odrůdou v Itálii) a má mnoho klonů, např. Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo, Sangioveto, Brunello atd. Zbytek odrůd v kupáži Chianti dnes tvoří Canaiolo, Trebbiano a Cabernet Sauvignon. Na trhu si můžete koupit buď lehčí a dobře pitelné Chianti nebo Chianti Riserva, která musí zrát v dubových sudech alespoň tři roky. Chianti Classico jsou vína, která pocházejí z přesně definované oblasti, tzv. „zlatého trojúhelníku“ ohraničeného městy Castellina, Radda a Gaiole mezi Florencií a Sienou.

NEJSTARŠÍ VINAŘSTVÍ V ITÁLII

Se současnou rozlohou vinic 240 hektarů je Barone Ricasoli největším vinařstvím v oblasti Chianti Classico. Na svých vinicích dnes pěstuje odrůdy Cabernet Sauvignon, Canaiolo Nero, Chardonnay, Malvasia, Merlot, Sangiovese a Sauvignon Blanc. Od roku 1993 jej řídí již 32. baron z Brolia, prapravnuk Bettina Ricasoliho, Francesco Ricasoli, který kvalitu jejich vín pozvedl na ještě vyšší úroveň. Francesco klade důraz na terroir, výzkum půdy a klonů odrůdy Sangiovese a pak jejich následnou vhodnou výsadbu.

Vinařství Barone Ricasoli vysazuje řádky ve větší hustotě, než je běžné a tím dosahuje vyšší kvality hroznů. Ty jsou zpracovávány v moderních sklepích na úpatí hradu Brolio. Řízená fermentace probíhá v moderních nerezových tancích. Hlavní enolog vinařství dohlíží na to, aby hrozny kvasily odděleně podle vinic, z kterých pochází, aby byl zachován jejich jedinečný charakter. Následně zrají dle typu vína v nerezových barelech, velkých dubových sudech či sudech typu barrique. Produkce vín Barone Ricasoli je díky kvalitní selekci hroznů na velmi vysoké úrovni. Jejich vrcholné Chianti Classico Gran Selezione, Castello di Brolio, je pak považováno za jedno z největších vín oblasti Chianti.

Vinařství Barone Ricasoli je obklopeno 1200 hektary půdy, smíšenými dubovo-kaštanovými lesy a 26 hektary olivových hájů. Takže až odezní všechna opatření v rámci šíření nákazy Covid-19 a pojedete třeba na výlet do Toskánska, určitě se zajeďte podívat na hrad Brolio, projděte se zahradami a ochutnejte skvělá vína a olivový olej. Uvidíte tak na vlastní oči téměř tisíciletou historii rodinného vinařství Barone Ricasoli. I v tomto případě jde o krásný příklad fungování rodinné firmy  - trpělivost, rodinná tradice, která tvoří příběh, a schopnost inovace, jež vede ke skvělému produktu. A díky této kombinaci rodinné jméno prostě překoná staletí.

Autor: Jan Hevessy | pondělí 16.3.2020 16:35 | karma článku: 13,55 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Jan Hevessy

Křehké sklo a silná rodinná pouta - to je dynastie Barovier

Rodinná firma Barovier&Toso z Murana, ostrova nedaleko Benátek v Itálii, vyrábí nádherné sklo už téměř 800 let.

12.11.2020 v 10:35 | Karma: 9,46 | Přečteno: 175x | Diskuse| Ostatní

Jan Hevessy

Jak koupel nohou dala vzniknout nejstaršímu hotelu na světě

Japonské hory a zázračné prameny, to je základ úspěchu nejstaršího hotelu na světě patřícího rodině Mahito

23.4.2020 v 21:44 | Karma: 13,97 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Barva na vlasy zrodila největší světový kosmetický gigant a nejbohatší ženu světa

Každý den lidé používají kosmetické přípravky. Mnozí ráno v koupelně sahají po krému, mýdlu, šampónu či jiném zkrášlovadle, které pochází z produkce koncernu L’Oréal.

25.11.2019 v 9:41 | Karma: 10,60 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Papežská slévárna a zvonařství Marinelli

Stabilní obor podnikání je takový, kde neustává poptávka. V některých případech se může stát, že tisíce let existuje jak hlavní zákazník, tak jeho klíčový dodavatel. Zručnost a umělecké nadání jsou také podmínkou.

5.11.2019 v 16:36 | Karma: 12,01 | Přečteno: 194x | Diskuse| Společnost

Jan Hevessy

Tradice, rodina, víno- Chateau de Goulaine je nejstarší rodinnou společností v Evropě

Tisíciletá tradice rodinné firmy je tentokrát spíše vedlejším produktem. Šlechtický rod de Goulaine patří k nejstarším ve Francii a jak uvidíte dále, vinařství nebylo vždy jeho „hlavní rodinný“ byznys.

28.10.2019 v 17:19 | Karma: 10,52 | Přečteno: 201x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 280x
Rodinné firmy jsou páteří naší ekonomiky. Jsem ekonom, problematice rodinných firem se věnuji dlouhodobě a mám s nimi osobní zkušenost, vím, jakou roli hrají úzké vazby, emoce, ať už pozitivní či negativní. Proto se zabývám i poradenstvím spoluvlastníkům rodinných firem převážně v regionech. Jsem partner společnosti EKVIVALENT. Věnuji se správě rodinné firmy a projektům, které s ní souvisí. Chci psát o tom, co je pro jejich chod klíčové, jak podpořit jejich rozvoj, co jim hrozí a jakým výzvám čelí a čelit budou.

Seznam rubrik